Yamaha CLP800 Reeks

4 september 2024 in
Yamaha CLP800 Reeks
Jan Geerts

Digitaal voelde nog nooit zo 'Grand'

Klassieke muziek is een van de meest veeleisende muziekgenres in wat betreft expressie. Vleugels beschikken over een bijna onbegrensd scala aan expressieve mogelijkheden, en daarom zijn ze het favoriete instrument van klassieke meesterpianisten.

Onze ontwikkeling van digitale piano's is gebaseerd op een meer dan grondige kennis van de vleugels waarop ze zijn gebaseerd, en gaat verder dan slechts het imiteren van de vormen van deze instrumenten. Dat moet wel, want digitale piano's hebben geen snaren, geen hamers en geen zangbodem; ze produceren geluid op een volledig andere manier dan vleugels (Grand Pianos). Waar we dus op vertrouwen, is ons diepgaande begrip van wat het betekent om zich muzikaal tot uitdrukking te brengen op een piano. In ons streven naar zo'n diepgaand begrip richten onze gedachten zich op de gevoeligheden van pianisten die hun expressie graag op piano's tot uitdrukking brengen, en we creëren instrumenten die in staat zijn om hun enthousiasme toe te wenden en hun expressie een stem te geven.

De speelbeleving op een Clavinova wordt bij elk nieuw model drastisch verbeterd dankzij de wijsheid en vaardigheden die zijn geleerd en doorgegeven door generaties ontwikkelaars en die worden weerspiegeld in het creëren van de instrumenten. Het is echter geen gemakkelijke taak om de speelbeleving op een vleugel met digitale technologie na te bootsen.

De bedoeling achter de uitdrukking 'Digitaal voelde nog nooit zo 'Grand' is om de kwaliteit van de beleving op de digitale piano's die we nu verkopen te benadrukken, die op dit moment het bespelen van een vleugel (Grand Piano) beter benadert dan ooit tevoren. En Clavinova zal blijven evolueren zodat het volgende model het nog dichter benadert.


De vreugde van het bespelen van Clavinova-piano's

De beste manier om piano te leren spelen is door te oefenen op een vleugel. Vleugels staan een onbeperkt bereik van muzikale expressie toe, dus door serieuze oefening leren pianisten van nature de vaardigheden die nodig zijn om verschillende soorten expressie tot uitdrukking te brengen en te spelen wat ze zich voorstellen. Dit is vergelijkbaar met een onbeperkt palet aan kleuren bij de hand te hebben om te tekenen of te schilderen.

Door te oefenen op piano's uit de Clavinova CLP-serie kunnen pianisten leren hoe de kleinste variaties in aanslag verschillende klankkleuren produceren, net als bij een vleugel, waardoor hun vermogen tot muzikale expressie uiteindelijk wordt vergroot. Bovendien is oefenen exponentieel leuker met functies die uniek zijn voor digitale piano's, waaronder de mogelijkheid om met een hoofdtelefoon op te spelen en uw omgeving stil te houden, uw eigen spel eenvoudig op te nemen en af te spelen, de artistieke intentie van historische componisten met fortepianovoices te verkennen en te genieten van het heerlijke gevoel om in de maat met ritmes te spelen.

Pianisten koesteren de vreugde om zich volledig tot uitdrukking te brengen. We nodigen u uit om te genieten van de weldadige beleving van het bespelen van een piano uit CLP-serie.